Wat doet Bureau Invra...

...in het kort

Een gelukkig leven is voor ieder mens anders. Toch zijn er drie basisbehoeften die we allemaal graag vervuld zien. Zo wil ieder mens zelf kunnen beslissen over de dingen in zijn leven. Bijvoorbeeld hoe laat je naar bed gaat, wat je ‘s avonds gaat eten of welk werk het beste bij jou past. We vinden het ook allemaal belangrijk om dingen te leren zodat we zoveel mogelijk zelf te kunnen doen. Bijvoorbeeld zelf je tanden poetsen, zelf voor je eten zorgen, zelf beslissen wat voor een kleding je draagt of zelfstandig ergens naar toe gaan. Tot slot hebben we graag prettig en betrouwbaar contact met de mensen om ons heen. Bijvoorbeeld een praatje met de buurman, een gezellige dag met een vriendin, een prettig telefoongesprek met een familielid of iemand om naar toe te gaan als je een vraag of probleem hebt.

Met de beste bedoelingen nemen dienstverleners soms meer over dan nodig is. Dit kan de vervulling van de basisbehoeften van de betrokkene (cliënt) in de weg staan, waardoor hij of zij het gevoel heeft niet zelf te kunnen beslissen over zijn of haar eigen leven.

Mandy

‘Ik vind het heerlijk dat ik gewoon op eigen benen kan gaan staan en dat niemand mij regels komt voorlezen. Dat ik zelf bepaal zonder dat iemand zegt, zó moet je het doen!’

-Mandy

Op Eigen Benen

Bureau Invra heeft een methode ontwikkeld om mensen te leren hoe ze zoveel mogelijk baas over hun eigen leven kunnen zijn. Deze manier heet de methodiek Op Eigen Benen. Dienstverleners gebruiken deze methode om samen met de betrokkene te ontdekken wat zijn of haar krachten en talenten zijn en hoe je daar gebruik van kan maken.

Dit vraagt een andere houding van de dienstverlener. De dienstverlener die volgens Op Eigen Benen werkt, biedt geen oplossing of aanpak, maar brengt mensen zelf in een leerproces om een eigen aanpak en oplossingen te bedenken. In het leerproces wordt gelijkwaardigheid, wederkerigheid, vertrouwen en zingeving gezien als hoge waarden. Op Eigen Benen is niet alleen een manier om bij mensen de competenties te vergroten, het zet ook aan tot zelfsturing, zelf denken en zelfontplooiing. Met andere woorden; de betrokkene ontwikkelt eigenwaarde en draagkracht.

‘Sinds ik met INVRA werk sta ik heel anders in het leven! Niet alleen in mijn werk maar ook mijn opvoeding en mijn relatie zijn veranderd. Waar ik eerst bijna alles overnam laat ik nu mensen, ook mijn kinderen, zelf nadenken over een oplossing voor hun problemen.’

-Elise (manager)

‘Ik heb lang gedacht dat er voor mij geen toekomst was, nu woon ik op mijzelf en heb leuk werk. Nooit gedacht dat ik dat zou halen! Ik heb heel veel geleerd met INVRA.’

-Esther

INVRA

Als handig hulpmiddel heeft Bureau Invra een webapplicatie ontwikkeld met de naam INVRA. Deze applicatie kan in een overzicht laten zien welke dingen iemand op het moment van afname zelfstandig en uit zichzelf doet. Er is een INVRA voor wonen (INVRA-Wonen) en een INVRA voor Arbeid (INVRA-Arbeid).

INVRA kent de meeste dingen die we allemaal (in meer of mindere mate) doen. Als je bijvoorbeeld iedere dag, uit jezelf, goed je tanden poetst, laat INVRA een gekleurd blokje zien bij ‘Tanden poetsen’. Of als bijvoorbeeld iemand anders altijd je kleren koopt, laat INVRA een wit blokje zien bij ‘Kleren kopen’. Een wit of gekleurd blokje betekent niet goed of fout. Het geeft alleen maar aan: ‘Dit doe ik’ (gekleurd) of ‘Dit doe ik niet’ (wit). Zonder oordeel. Je kan dus zelf zien wat je allemaal doet, maar ook wat je nog zou kunnen leren als je daar behoefte aan hebt.

‘Door met INVRA te werken kijk ik nu veel meer naar competenties dan naar gebreken en besef ik steeds meer hoe vervelend het is anderen steeds op hun gebreken te wijzen!’

-Nico (begeleider)

Overzicht INVRA-Wonen en INVRA-Arbeid

Menslievend en geluksgericht werken loont écht!

Met onze producten zien o.a. zorginstellingen, scholen en gemeentes begeleidingsbehoefte afnemen en zelfstandigheid toenemen. Het geluk wordt vergroot en de kosten voor de samenleving nemen af.

Dit kan ook in jouw organisatie!

Iedereen kan deze coachende gelijkwaardige houding aannemen. Een houding waarmee mensen zelfredzamer worden en eigen regie voeren over hun leven. Graag maken we vrijblijvend kennis en vertellen we je meer over onze ontwikkelingsgerichte methodiek en hoe je met onze instrumenten competentiegericht kan werken.

Neem contact op